Cynamon –Cinnamomum verum –to pachnąca roślina przyprawowa. Kora cynamonu zawiera: olejki eteryczne, błonnik, śluzy, garbniki, cukry, kumaryny, flawonoidy, polifenole, izoflawony, katechiny, kwasy organiczne, kwasy organiczne, kwasy fenolowe, kwasy tłuszczowe i sole mineralne.
Od dawna stosuje się ją w dolegliwościach żołądkowych jak wzdęcia, biegunki czy brak apetytu. Używana do leczenia artretyzmu, przeziębień, bólów miesięcznych, obfitych krwawień menstruacyjnych, zakażenia drożdżakami, grypy, problemów trawiennych, dolegliwości układu oddechowego, zakażeń krwi oraz zaburzeń pracy serca. Zapewnia polepszenie pracy mózgu, wspomaga gojenie ran, usuwanie toksyn i zanieczyszczeń oraz leczenie cukrzycy. Łagodzi ból, pomaga zwalczać infekcje i zapobiega chorobom serca. Łagodzi dolegliwości układu oddechowego, ogranicza ryzyko rozwoju raka jelita grubego. Naturalnie odświeża oddech. Przywraca zdrowy wygląd skóry. Pomaga w wytwarzaniu przez matkę zdrowego mleka podczas okresu karmienia piersią. Posiada właściwości odchudzające.
Źródło zdjęcia: Image by Ulrike Leone from Pixabay
Produkty posiadające ten składnik:
Wszystkie składniki:
Informacje zamieszczone na stronie internetowej nie stanowią profesjonalnej porady medycznej ani instrukcji użycia. W żadnym wypadku treści zamieszczone na stronie internetowej nie mogą zastąpić konsultacji z lekarzem lub farmaceutą. Wszystkie podane ceny są cenami brutto.