Imbir lekarski - Zingiber officinale Rosc. –jadalne kłącze imbiru jest rośliną przyprawową, znaną w Azji już 3000 lat temu. Jest źródłem witamin z grupy B, witaminy E, C i kwasu foliowego oraz minerałów wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, cynku, sodu, miedzi, manganu i selenu. Intensywny, słodki aromat imbiru zawdzięczamy zingiberolowi (składnik olejku eterycznego). Gingerol i zinferon (substancje żywicowe o leczniczych właściwościach) odpowiadają za palący, lekko gorzki smak.
Imbir działa korzystnie na procesy trawienne, łagodzi też mdłości. Zmniejsza agregację (zlepianie) płytek krwi. Łagodzi bóle miesiączkowe. Pomaga przy przeziębieniach, kaszlu, nieżytach gardła i oskrzeli. Działa przeciwobrzękowo. Dezynfekuje jamę ustną. Obniża stężenie cholesterolu we krwi. Pomaga przy migrenie. Zwiększa koncentrację i wydajność umysłową, bo poprawia ukrwienie mózgu.
Źródło zdjęcia: Image by congerdesign from Pixabay
Produkty posiadające ten składnik:
Wszystkie składniki:
Informacje zamieszczone na stronie internetowej nie stanowią profesjonalnej porady medycznej ani instrukcji użycia. W żadnym wypadku treści zamieszczone na stronie internetowej nie mogą zastąpić konsultacji z lekarzem lub farmaceutą. Wszystkie podane ceny są cenami brutto.