Stewia –Stevia rebaudiana –to źródło stewiozydów, jest używana do słodzenia potraw i napojów.
Wykazuje właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne, a także obniżające ciśnienie krwi. Nie przyczynia się do rozwoju próchnicy, a nawet pomaga ją zwalczać (niszczy szkodliwe bakterie). Jest bezpieczna dla osób cierpiących na fenyloketonurię. Zmniejsza łaknienie i nie uzależnia. Łagodzi objawy kandydozy, hamując rozwój szkodliwego drożdżaka. Regularne zażywanie suplementów chroni organizm przed infekcjami i stanami zapalnymi. Przyśpiesza procesy regeneracyjne;łagodzi podrażnienia i skaleczenia. Jest pomocna w leczeniu parodontozy. Płyny do płukania jamy ustnej z liści rośliny, redukują kamień nazębny i mało estetyczny osad. Maseczki na bazie rośliny poprawiają wygląd skóry, głęboko ją nawilżając i odżywiając. Ekstrakt z rośliny spłyca zmarszczki i likwiduje inne niedoskonałości.
Stewia zawiera cenne minerały i mikroelementy: wapń, potas, magnez, żelazo, chrom, mangan, selen, krzem, kobalt, cynk. Zawiera też szereg witamin z grupy B, witaminy C oraz beta-karoten.
Źródło zdjęcia: Image by 13082 from Pixabay
Produkty posiadające ten składnik:
Wszystkie składniki:
Informacje zamieszczone na stronie internetowej nie stanowią profesjonalnej porady medycznej ani instrukcji użycia. W żadnym wypadku treści zamieszczone na stronie internetowej nie mogą zastąpić konsultacji z lekarzem lub farmaceutą. Wszystkie podane ceny są cenami brutto.