Dziurawiec - Hypericum perforatum – lek na 92 choroby!
03 lipca 2019 Monika Żeleźnik Zdrowie
Dziurawiec w lecznictwie był opisywany już przez Hipokratesa, czy później przez Paracelsusa i od tamtego momentu, aż do dziś jest uznawany za lek uniwersalny.
Znajdziemy go w całej Europie w miejscach dobrze nasłonecznionych i nieopryskiwanych. Zakwita około 24 czerwca, przez co nazywany jest również świętojańskim zielem, któremu w przeszłości przypisywano magiczne znaczenie.
Dziś wiemy, że to zioło działa, aż na 92 choroby!
Jedną z dolegliwości, w której stosowano dziurawiec, jest depresja, co zostało potwierdzone w licznych badaniach. Jego skuteczność odnotowano na poziomie
60 % - 70 %, czyli takim samym, jak w przypadku zastosowania chemicznych leków antydepresyjnych. Dziurawiec znalazł zastosowanie zarówno w przypadku krótkotrwałej depresji sezonowej (SAD), jak i również w przewlekłej postaci depresji. Podstawowa dawka terapeutyczna dziurawca w leczeniu zaburzeń nastroju to 900 mg (3 x 300 mg standaryzowane na 0,3 procent hiperycyny). Większe dawki stosowane są w przypadku głębokich i przewlekłych stanów depresyjnych po konsultacji z osobą prowadzącą terapię. Skutki uboczne przedawkowania dziurawca są niezwykle rzadkie, objawiają się ze strony układu pokarmowego i znikają zaraz po odstawieniu lub zmniejszeniu jego dawki.
Na co jeszcze zadziała dziurawiec?
Zawarte w dziurawcu rutozyd i kwercetyna korzystnie wpływają na naczynia włosowate, hiperozyd ma działanie moczopędne, a garbniki katechinowe i olejki eteryczne posiadają właściwości rozkurczowe i przeciwbakteryjne. Wywary dobrze się sprawdzą w dolegliwościach żołądkowych oraz jako środek żółciopędny
i żółciotwórczy. Dodatkowo dziurawiec działa przeciwgorączkowo, przeciwbólowo, wzmacniająco i uspokajająco na układ nerwowy. Zewnętrznie przyspiesza gojenie ran i łagodzi bóle stawowo kostne.
Sezon na dziurawiec jeszcze trwa, więc każdy, kto chciałby mieć go w swojej domowej apteczce, powinien się wybrać na zbiór tego cudownego surowca.
Przepisy:
Napar z ziela dziurawca –2 łyżki rozdrobionego ziela zalać 2 szklankami wrzącej wody, parzyć 20 minut pod przykryciem. W przypadku zaburzeń trawiennych zaleca się pić pół szklanki 3 razy dziennie przed jedzeniem, po jedzeniu stosować jako środek rozkurczowy. Przy lekkich depresjach napar należy spożywać 2-4 razy dziennie, minimum 6 tygodni.
Nalewka –okwiecone ziele dziurawca (górną część) należy zalać 70% alkoholem w stosunku 1:5. Nalewkę macerujemy przez w zamkniętym słoiku, często mieszając. Po tym czasie nalewkę przecedzamy, a ziele odciskamy. Na każde 0,5 litra nalewki dodajemy 100 g miodu i pozostawiamy
na okres 3 miesięcy dojrzewania. Jak w przypadku naparu, nalewkę możemy zastosować w przypadku dolegliwości żołądkowo-jelitowych w dawce 10-15 ml, ale również w przypadku zapalenia nerek, czy przy bólach migrenowych.
Olej –okwiecone ziele dziurawca zalewamy olejem np. z pestek winogron w proporcji 1:4. Olej macerujemy około 4 tygodni, każdego dnia podgrzewając go przez około 2-3 godziny do 50 stopni, a następnie chłodząc. Po tym czasie olej można zastosować w przypadku dolegliwości stawowo-kostnych wsmarowując
go w obolałe miejsca lub nacierając nim zmiany skórne, które szybko powinny się zregenerować.