
Omega 3 6 9 dla twojego zdrowia
12 sierpnia 2019 Monika Żeleźnik Zdrowie
Kwasy omega 3-6-9 korzystnie wpływają na funkcjonowanie całego organizmu, jednak należy zachować ich prawidłowe proporcje i zwrócić uwagę na ich przyswajalność.
Organizm, to nie tylko woda, ale również tłuszcz i nie mam tu na myśli zimowej oponki, tylko tłuszcz strukturalny, który niezbędny jest do funkcjonowania całego organizmu. W skali makro w naszym ciele dobrym przykładem będzie mózg, który w dużym stopniu składa się z tłuszczu, natomiast w skali mikro wystarczy wziąć pod uwagę lipidową (tłuszczową) błonę komórkową.
NNKT to kwasy egzogenne –za wyjątkiem omega 9 –a to oznacza, że organizm nie jest w stanie ich sam wyprodukować, tylko należy dostarczyć je z zewnątrz. I choć sezon owocowo-warzywny trwa w pełni, gdzie zwiększenie w diecie ilości zielonych koktajli (tu, na szczególną uwagę zasługuje jarmuż) z dodatkiem dobrego tłuszczu tłoczonego na zimno, mogłoby znacznie poprawić bilans zysków i strat, to należy jednak nadmienić, że sezon grillowy, również trwa w najlepsze. Pół żartem pół serio, standardowa dieta człowieka XXI wieku dostarcza o wiele za dużo kwasów nienasyconych omega 6 w stosunku do kwasów omega 3. I chociaż zarówno jeden, jak i drugi kwas są niezbędne, to zbyt duża ilość kwasu omega 6 działa znacznie na niekorzyść, ze względu na swoje właściwości prozapalne prowadząc do nadmiernych stanów zapalnych w organizmie np. reakcji alergicznych, pobudliwości lub zaburzeń odporności. Omega 6 (kwas linolowy) wraz z omegą 3 (kwas α-linolenowy) konkurują w organizmie o te same enzymy, dlatego zaburzenie proporcji między dostarczaniem powyższych kwasów, może prowadzić do zahamowania syntezy pochodnych kwasów omega 3, czyli DHA (dokozaheksaenowego) i EPA (eikozapentaenowego), które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i sercowo-naczyniowego.
Sprawdź omega 3-6-9 w sklepie: https://www.ewitamina.pl/szukaj?q=omega
W skrócie o NNKT:
Omega 9 (kwas oleinowy) –to jednonienasycony kwas (posiadający jedno wiązanie podwójne), który został zaliczony do składu NNKT warunkowo, ponieważ pod warunkiem odpowiedniej podaży kwasów omega 3 i 6 organizm sam jest w stanie wyprodukować kwas omega 9, dlatego zaliczany jest on do kwasów endogennych. Zewnętrznie możemy go dostarczyć z awokado, migdałów, oliwy z oliwek, czy siemienia lnianego. Kwasy omega 9 korzystnie wpływają na skórę, obniżenie trójglicerydów i regulowanie stosunku LDL do HDL.
Omega 6 –kwas linolowy (LA), gamma-linolenowy (GLA) i arachidonowy (AA). To wielonienasycone kwasy, które są niezbędne do budowy wszystkich komórek ciała prawidłowej pracy mózgu, serca i układu immunologicznego. I chociaż powyżej już wspomniałam, że łatwiej jest o szkodliwy nadmiar kwasów omega 6 w diecie, który sprzyja procesom zapalnym i bólowym, to niedobór kwasów omega 6 również nie pozostaje dla organizmu obojętny. Ma on wpływ na osłabienie układu immunologicznego, choroby skóry, wzrost krzepliwości, suchości skóry i włosów, a u dzieci może się wiązać z zahamowanie wzrostu. Dobroczynne działanie kwasów omega 6, a zwłaszcza kwasu gamma-linolenowego znajdujemy w przypadku astmy, egzemy, zapalenia stawów, nadciśnienia, chorób autoimmunologicznych, zaburzeń hormonalnych, czy bolesnych menstruacji. Naturalnym źródłem jest większość olei roślinnych, a w tym z nasion porzeczki, ogórecznika, czy wiesiołka, a także orzechy, zboża, mięso, jajka, nabiał i glony morskie.
Omega 3 –kwas alfa-liponowy (ALA), kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dekozaheksaenowy (DHA) to kwasy, które odgrywają istotną role w funkcjonowaniu mózgu i układu nerwowego, w którym stanowią 20% ogólnej ilości tłuszczu. Są pomocne w przypadku wielu schorzeń takich jak: choroby serca i układu krążenia, problemy stawowo-kostne, choroby nerek, stany zapalne układu pokarmowego, stwardnienie rozsiane, nowotwory itp. Szczególny nacisk na uzupełnianie kwasów omega 3 w diecie kładzie się w przypadku chorób o podłożu psychicznym takich jak depresja, psychozy maniakalne, problemy z koncentracją, impulsywność, ADHD, schizofrenia, a także chorób wieku starczego, takich jak demencja i Alzheimer. Źródłem kwasów omega 3 są ryby, algi morskie, ciemnozielone warzywa, olej lniany, orzechy włoskie, nasiona dyni, a także dziczyzna i mięso zwierząt z chowu ekologicznego. Korzyści zastosowania kwasów omega 3 są bardzo szerokie i tu zostały opisane jedynie w skrócie, jednak należy o nich pamiętać, ponieważ ich niedobór może wiązać się z zaburzeniami funkcjonowania organizmu. Suchość skóry i śluzówek, problemy z widzeniem, łamliwość włosów i paznokci, częstomocz, a także problemy z zachowaniem, pobudliwość, lękliwość, zmienne nastroje –zwłaszcza u dzieci –i wiele innych dolegliwości, mogą sugerować, że w diecie występuje niedostateczna ilość kwasów omega 3.
Kwasy omega 3-6-9 korzystnie wpływają na funkcjonowanie całego organizmu, jednak należy zachować ich prawidłowe proporcje i zwrócić uwagę na ich przyswajalność. Omega 3-6-9 w formie bioestrów, które znajdziecie w sklepie ewitamina to idealna kompozycja proporcji i szybko przyswajalna formuła. Skład bioestrów Omegaregen został uzupełniony o dodatkowe składniki dedykowane dla poszczególnych grup, np. suplemencie dla dzieci Omegaregen Kids znajdziecie dodatkowo witaminę A i D3, a dla tych, którzy chcieliby wzmocnić serce, kwasy omega zostały uzupełnione o witaminę E i koenzym Q10.
Więcej kwasów omega 3-6-9 znajdziecie tu: https://www.ewitamina.pl/szukaj?q=omega